Cappuccino dla Afryki 2018

Pomaganie jest przyjemne!

w Bocaranga w Republice Środkowoafrykańskiej

Takim hasłem krakowscy kapucyni zapraszali wszystkich Przyjaciół Misji do wspólnego wypicia filiżanki doskonałej kawy cappuccino podczas święta Trzech Króli.

6 stycznia odbyła się kolejna, już siódma edycja akcji „Cappuccino dla Afryki”, organizowana przez Sekretariat Misyjny i Fundację Kapucyni i Misje. Pomysł akcji zrodził się  z powiązania nazwy kawy cappuccino z Zakonem Braci Mniejszych Kapucynów.

Naszym wspólnym celem było pozyskanie środków finansowych na wybudowanie przedszkola dla 150 dzieci w Bocaranga w Republice Środkowoafrykańskiej, tam gdzie misjonarze kapucyni posługują ubogim. Potrzeba stworzenia bezpiecznego i przyjaznego dzieciom miejsca jest ogromna. W kolejce na przyjęcie do jedynego, prowadzonego przez siostry Szarytki, przedszkola czeka ponad 300 maluchów. Dzieci zwykle towarzyszom rodzicom w pracy na polach, lub pozostawione są w domach pod opieką starszego o kilka lat rodzeństwa. W takich warunkach dochodzi niejednokrotnie do wypadków, a maluchy zostają okaleczone do końca życia. Nowe przedszkole pomoże rodzicom zająć się pracą, starszemu rodzeństwu pójść do szkoły, a dzieci swój czas będą mogły spędzać bezpiecznie pod opieką personelu.

Każdy, kto 6 stycznia przyszedł do klasztoru braci kapucynów przy ul. Loretańskiej 11 w Krakowie, mógł uczestniczyć we Mszach Świętych, na których kazania głosił br. Jerzy Steliga, misjonarz z 15-to letnim doświadczeniem pracy
w Afryce.  W kawiarence misyjnej oprócz doskonałej kawy były też pyszne ciasta. Afrykańskiej scenerii dopełniła ciekawa wystawa oryginalnych pamiątek przywiezionych z Republiki Środkowoafrykańskiej, wystawa zdjęć i filmy o trudnym życiu  mieszkańców Czarnego Lądu.

W czasie tej akcji ze sprzedaży kawy oraz dzięki hojności naszych darczyńców  na budowę przedszkola, udało się pozyskać kwotę  29 060 zł.

Do projektu budowy przedszkola w Afryce przyłączyli się Kolędnicy Misyjni z parafii Zwiastowania Pańskiego w Stalowej Woli, którzy przekazali nam kwotę 4585 zł. Dziękujemy im serdecznie za ten dar serca. Dodatkowe ofiary złożone na ten cel na konto Sekretariatu Misyjnego pozwoliły pozyskać całą potrzebną kwotę  43 554 zł. Już wkrótce rozpocznie się budowa przedszkola, w którym dzieci będą mogły się bawić i uczyć nowych umiejętności.

Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli nam przeprowadzić akcję „Cappuccino dla Afryki”, za to, że swoją obecnością i hojnością, w nas i naszych wolontariuszach, umocniliście wiarę  w solidarność międzyludzką - wiarę, że w imię Chrystusa możemy czynić dobro.

Sekretariat Misyjny Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów Prowincji Krakowskiej

Fundacja Kapucyni i Misje