W niedzielę 3 czerwca 2018 roku w Wałczu miała miejsce uroczysta Msza Św., podczas której brat Tomasz Żak, Minister Prowincjalny Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów – Prowincji Krakowskiej, wręczył krzyż misyjny przyszłemu misjonarzowi bratu Maciejowi Jabłońskiemu. Tym samym brat Maciej został posłany, aby głosić Dobrą Nowinę w Afryce, w Republice Środkowoafrykańskiej.
Uroczysta Eucharystia zgromadziła w parafii świętego Antoniego wielu braci kapucynów, krewnych i przyjaciół przyszłego misjonarza oraz ludzi dobrej woli, dla których sprawa misji afrykańskich jest niezwykle ważna.
Kazanie wygłosił brat Robert Wnuk – misjonarz i radny Kustodii Republiki Środkowoafrykańskiej i Czadu. W swojej homilii brat Robert przybliżył słuchaczom sytuację, jaka panuje w Republice Środkowoafrykańskiej oraz warunki w jakich pracują misjonarze. Na zakończenie zachęcił młodych ludzi do zaufania Bożej Opatrzności, otwarcia się na powołanie i odważnego pójścia tam, gdzie Bóg posyła.
Proboszcz, brat Waldemar Korba, wręczył bratu Maciejowi stułę – znak kapłańskiej posługi – oraz zapewnił, że rodzinna parafia świętego Antoniego w Wałczu zawsze będzie otaczała modlitewną troską nowego misjonarza.